Geen producten (0)
Geen producten (0)
1 2
 

Verbascum thapsus (Mullein 'koningskaars')

€ 1,00 (exclusief btw 9%)
Omschrijving

Mullein, of de Nederlandse vertaling 'Koningskaars" (Verbascum thapsus) is een hoge geelbloemige plant die bekend staat om zijn fluwelen bladeren. Hij komt het meest voor op open onbewerkt land, langs de weg en in de duinen.

De plant heeft veel namen o.a. stalkaars, keizerskaars, toorts. Namen die wisselend gebruikt worden voor verschillende leden van de toortsfamilie. Van oudsher wordt de koningskaars al gebruikt als thee maar soms ook als wierook.

Wat is de werking van Mullein en waar is Mullein goed voor? In de geelbloemige koninskaars zitten verschillende slijmstoffen en iridoïden. Ook zitten er saponinen en flavonoïden in. In mindere mate bevat de plant fenolzuren, glycosidische gele kleurstoffen, fenolpropaanglycoside-esters, betacaroteen, vitamine C, tanninen, lignaanglycosiden, koolhydraten, bitterstoffen, etherische olie, sterolen en vrije vetzuren.

Mullein is heel goed als thee te gebruiken voor de luchtwegen en de keel, maar heeft tegelijkertijd een gezonde invloed op de weerstand*. Een erg goed kruid om in de herst en wintermaanden te gebruiken.

 Je kunt ze gemakkelijk zelf zaaien. Vul potten of bakjes met zaai- en stekgrond en strooi het zaad dun uit. Bedekken is nauwelijks nodig, het zaaisel licht aandrukken is voldoende.